Lite reflektioner kring vårens avelsutmaningar och fortsatta avelsplaner

Nu börjar våra teddybebisar bli ännu lite större.  Idag är de på dagen fem veckor gamla. De två tjejerna Aura och Amber bor kvar med mamma Birdie och de andra honorna. Den lille hanen Atlas har flyttat från sin mamma och syskon sedan ett antal dagar och bor just nu med en av våra andra hanar, Domino, som är jätteglad åt sin nye lille vän.

  

Planen var ursprungligen att behålla endast en hona ur vår första teddykull och då en hona som kan användas för framtida avel. Men som ni vet blir det inte alltid som man tänkt sig… Det har varit en på flera sätt omtumlande vår för oss, en vår fylld med avelsutmaningar. Det började med en tuff start i livet för vår lilla hona Amber med akutbesök hos veterinär vid drygt 2 veckors ålder. Som sjuksköterska inom akutsjukvård reagerade jag snabbt och instinktivt när jag upptäckte att Amber drabbats av tarmframfall. Ett veterinärbesök på jourtid räddade hennes liv. Och vi är SÅ tacksamma att hon fortfarande finns med oss. Idag mår hon väl vår lilla Amber. Hon äter, växer och utvecklas, men har legat lite efter i vikt jämfört med sina syskon,. Och idag på 5 veckors-dagen passerade även hon sina 300g. Amber har vunnit en speciell plats i mitt hjärta och hon kommer stanna hos oss. Även Ambers syster Aura stannar tills vidare och tanken är att hon kommer få bidra till aveln här. Lille Atlas däremot är redo att flytta hemifrån. Men vi har ingen brådska utan han får bo kvar tills rätt hem erbjuds.

Nästa tuffa avelsutmaning blev vår andra kull. Sent i söndagskväll 21/5 efter det att jag kommit hem från kvällsjobb födde vår argentehona Quanah sin kull. Det var endast en bebis i kullen och den klarade sig inte. En jättefin men stor bebis som föddes med fötterna före och därför tog tid på sig. Jag fick hjälpa Quanah lite försiktigt samtidigt som hon krystade, men jag lyckades tyvärr inte rädda ungen. Tack och lov kom moderkakan strax efteråt och jag masserade Quanah extra på magen för att minska risken för blödning (om livmodern inte drog ihop sig ordentligt). Jag var väldigt orolig för henne just där och då och därför är det extra glädjande att kunna säga att Quanah mår väl efter omständigheterna. Idag ser hon ut att må mycket bra, äter hö och grönt och verkar trivas med marsvinslivet. Hon är lika social och framåt som innan. Och nu unnas hon fortsatt välförtjänt vila och får återhämta sig i lugn och ro.

Fortsatta avelsplaner…

Just nu planerar vi för kommande kullar. Inom de närmaste veckorna kommer vår teddyhona Tigerlilly att paras. Pappan blir vår mysige teddyhane Mållgan. Går allt enligt plan väntas teddybebisar i två- och trefärgat i augusti. Sedan börjar det närma sig avelspremiär för vår lilla choklad/goldenfärgade teddyhona Docka som vi hoppas skall få bli mamma i höst. Och så blir det ett nytt försök med argentebebisar även det till hösten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *