Bakom SMF 114 Crestine’s

Mitt namn är Lottie. Till vardags jobbar jag som specialistsjuksköterska inom intensivvård samt som utbildningsansvarig inom hjärtsjukvård. Jag bor tillsammans med mina barn i radhus i Alingsås ca 5 mil från Göteborg. Drömmen finns om att flytta till hus ute på landet. Nära naturen och med mer plats för djur som är ett av mina stora intressen, samt mer plats för odling, gärna både pallkragar och ett växthus.

Mitt första marsvin fick jag som 11-åring. En oerhört mysig och tillgiven hane, Totte, i de härliga färgerna choklad/cream/white. Min syster fick en marsvinshona, söta Fifie, i cream/white. Vi hade lyckan att få några kullar med underbara marsvinsungar av härlig blandras och jag fascinerades över de olika färger som ungarna fick, två- och trefärgade med olika grad av vitfläckighet. Så redan då i de tidiga tonåren väcktes intresset hos mig för marsvinens färggenetik. Ett antal år senare köpte jag mina första renrasiga marsvin.

   

Under 90-talet födde jag upp marsvin under prefixet SMF 114 Crestine’s. Då i raserna self och crested i färgerna buff och saffron samt rex i mycket liten skala. Därefter hade jag ett längre avelsuppehåll. Och när jag återupptog aveln igen 2016 föll valet på den underbart mysiga rasen teddy i trefärgat med chocolate samt läckra nonself & engelsk crested i solid agouti & argente  med fokus på cinnamon, cream och silver. Våra första teddymarsvin flyttade hem till oss i december 2016. I mars 2017 flyttade vår första solida argente in. Under våren och sommaren 2017 föddes våra första kullar med teddy och solida argente och vi började arbetet att återuppta vårt uppfödarnamn. I slutet av november 2017 kunde vi äntligen återigen glädjas åt godkänt  & registrerat uppfödarnamn. År 2019 var lite utav en milstolpe i utställningssammanhang efter nystarten och året gav två egenuppfödda svenska champions: SCH Crestine’s Jaspar (teddy chocolate/buff/white) och SCH Crestine’s Evanescence (eng crested greysilverargente).

   

    

Under våren 2020 togs beslutet att pausa teddyaveln och fortsätta fokusera aveln på soliderna. Ställde för första gången ut mina solidagouti i Danmark och de belönades med cert och jag åkte i mars lycklig hemåt med två nyblivna danska chempions. Därefter blev det tyvärr en ofrivillig paus från utställningarna då SMF dessvärre fick ställa in utställningarna under en tid pga rådande coronaläge. Men solidagouti/solidargente-aveln fortsatte jag med (parallellt med många timmars arbete på CovidIVA).

    

Nästa milstolpe i utställningssammanhang för SMF 114 Crestine’s solidagouti kom 2021. Efter ett långt utställningsuppehåll pga covid-19-pandemin var det äntligen återigen dags för att starta upp SMF:s utställningsverksamhet hösten 2021 när FHM lättade på restriktionerna. Utställningsåret avslutades med dubbelutställning i Landskrona 11 december och gav oss vår första egenuppfödda solidagouti-champion en eng crested i färgen solid cinnamonagouti, SCH Crestines’s Novocaine.

   

    

Under åren som jag inte höll på med avel med marsvin engagerade jag mig i kattutställning, parallellt med det drev jag webbsidan Kattgenetik.NET och höll genetikföreläsningar och kattgenetikkurser runt om i Sverige. Å när jag nu återigen satsar på marsvinsavel är genetiken givetvis fortsatt ett stort intresse. För att bidra med mer kunskap för dig som är intresserad av avel med marsvin har jag tagit initiativ till en artikelserie om marsvinsgenetik här på min hemsida. Och under 2019 blev jag tillfrågad att publicera mina genetikartiklar även i SMF:s medlemstidning MarsvinsMagazinet. Våren 2022 höll jag webbseminarium ”Marsvinsgenetik för uppfödare” för SMFs rasdjurssektion RAS – Ras & Avelsmarsvin Sverige.

      

Vid SMFs årsstämma 2019 blev jag vald som uppfödarrepresentant i SMFs Standardråd samt ledamot i SMF Riksstyrelse. Vid årsstämman 4 april 2020 valdes jag på 2år till sekreterare i SMFs Riksstyrelse. I början av 2021 skickade jag in min ansökan och blev antagen som domaraspirant efter genomfört ras- och färgprov samt teoretiskt domarprov. Och för att framöver fokusera på min utbildning till domare valde jag att avsäga mig uppdraget som uppfödarrepresentant i samband med SMFs årsstämma 2021. Jag har varit med och starta upp SMF:s rasdjurssektion RAS – Ras- och Avelsmarsvin Sverige som bildades 2020 och är numera sekreterare i RAS styrelse sedan 2021.

         

Är du intresserad på hur marsvinen bor hos oss, ta en titt på sidan ”Hemma hos oss”. Förutom marsvinen bor det även undulater hos oss.