Marsvinsungar fantastiskt söta. Redan som alldeles nyfödda är de fullt utvecklade med päls och öppna ögon, tänder osv och börjar redan efter ett dygn att äta fast föda. Förstår att det kan kännas oerhört lockande att ta en kull på sina marsvin. För att sedan kanske även börja avla. Samtidigt kan inte nog understrykas vikten av kunskap innan man startar sitt avelsarbete. Att ta en marsvinskull är tyvärr ganska riskabelt för både honan och ungarna. Därför behöver du som vill börja avla ha goda kunskaper om marsvin och veta hur de normalt beter sig, för att tidigt kunna upptäcka avvikande beteenden eller andra tecken som kan tyda på att något är fel. Om något skulle gå fel behöver man ofta agera snabbt för att om möjligt kunna rädda marsvinshonan och marsvinsbebisarna. Se till att vara förberedd och har såväl criticalcare som modersmjölkersättning hemma för att kunna stödmata din marsvinshona (i de fall hon skulle bli dålig) samt eventuellt moderslösa marsvinsbebisar. Du behöver även ha koll på var i din närhet som det finns marsvinskunniga veterinärer (exoveterinär eller mångårig erfarenhetsbaserad kunskap).
Det är också viktigt att du skaffar dig minst en mentor som du kan få stöd och råd av såväl i starten som framgent. En eller flera erfarna uppfödare som du kan du kan vända dig till med dina avelsfrågor. Till dig som är intresserad av att satsa seriöst på marsvinsavel vill jag uppmana att att bli medlem i Svenska marsvinsföreningen (SMF). Genom föreningen kan du få dina marsvin bedömda på utställning, få din uppfödning godkänd och registrerad i SMFs stamboksregister, få kontakt med andra uppfödare samt erhålla ytterligare kunskap.
Börja avla småskaligt, välj ut ”din” ras – den som du känner alldeles lite extra för – och fokusera din avel. Läs standarden för din ras/färg, hur stämmer det överens med dina avelsmarsvin exteriört? Deltag i utställningar, och utvärdera de bedömningar dina rasmarsvin får. Studera deras stam, avelslinjerna bakom dina rasmarsvin. Hur behöver du avla för att att uppnå dina förutbestämda avelsmål? Lär dig din ras/färgs anlag, hur de nedärvs – dominant / recessivt / semidominant / codominant – eller ifall det är inte ett utan flera specifika anlag som du ska fokusera din avel kring. Dessa anlag vill du anrika genom ditt avelsarbete exempelvis genom att färgavla din utvalda korthårsfärg eller att avla enbart vissa och inte andra hårlagsanlag med varandra.
Lika viktigt som att vara påläst innan man startar sitt avelsarbete, lika viktigt är det att även fylla på med ny kunskap även vid mångårig avelserfarenhet. Var vetgirig och läs på fortlöpande – man blir aldrig fullärd, finns alltid nåt nytt att lära. Utbyt fortsatt avelserfarenheter med andra uppfödare. Var öppen och lyhörd.
För att dela med mig av min kunskap och erfarenhet samlar jag här texter om avel och närliggande ämnen. Jag skriver i mån av tid och nya texter fylls på allt eftersom. Läs gärna och kom även gärna tillbaka hit framöver och läs de nya texter som tillkommit. Rekommenderar dig även att läsa genetikartiklarna på min hemsida. Kunskaper i genetik behövs för att kunna bedriva en säker avel.
Med hopp om trevlig läsning & lycka till med aveln.
//Lottie, SMF 114 Crestine’s marsvin
© Lottie Lundgren