Genetik

Artikelserie om marsvinsgenetik

I syfte att skapa mer kunskap för dig som är intresserad av avel med marsvin har jag tagit initiativ till denna artikelserie om marsvinsgenetik (samtliga artiklar når du under Genetik i hemsidans huvudmeny). Fokus kommer ligga på genetiken bakom marsvinens färger, pälsvarianter m.m. Tanken är en lättillgänglig översikt inom ämnet marsvinsgenetik . Inleder med en text om utmaningen med genetik och varför man ska lära sig detta och i artikeln ”Grundläggande genetik” beskrivs kort några begrepp som kommer att användas i efterföljande artiklar. Det finns även en genetikordlista som du kan titta i och slå upp svåra och komplicerade genetikrelaterade ord. En del kan avskräckas av de lite mer komplicerade bitarna såsom korsningsscheman etc. Jag ska försöka hålla det så förenklat som möjligt och enbart gå igenom det mest relevanta. Rekommenderar dock att du även fördjupar dig ytterligare på egen hand, exempelvis genom att läsa grundläggande genetikböcker, eller genom att gå kurser när tillfälle ges.

Med hopp om trevlig läsning!
//Lottie
SMF 114 Crestine’s marsvin


Är du intresserad av Marsvinsgenetik & avel och har facebook? För dig som vill lära dig mer eller vill hjälpa till att lära ut marsvinsgenetiken, diskutera med likasinnade, utbyta avelserfarenheter, tipsar jag om fbgruppen Marsvinsgenetik & avel. Gruppen är helt fristående från Svenska Marsvinsföreningen (SMF) men vi som startat den är alla godkända och registrerade SMF-uppfödare som brinner lite extra just för marsvinsgenetiken samt aveln. Välkommen!


ÖVRIGA LÄSTIPS (utöver genetikartiklarna):

Böcker:

  •  Roy Robinson, Colour Inheritance in Small Livestock.
  • Editors: Joseph E Wagner, Patrick J Manning. The Biology of the Guinea Pig. ISBN 0-12-730050-3.


Vänligen respektera att artikeltexterna får på intet sätt kopieras eller spridas utan att jag personligen tillfrågats. Däremot får du gärna länka till denna sida, tipsa om mina artiklar och därigenom sprida kunskap om marsvinsgenetik. Samtliga artikeltexter är mina egna och mycket av det jag skrivit baseras på min egna kunskap inom marsvinsgenetik. I förekommande fall där jag hämtat uppgifter från andra källor anges källhänvisning på sedvanligt sätt (exvis lagtext). De foton som visas i artiklarna är antingen mina egna eller så har andra uppfödare bidragit med foton. Dessa foton är skyddade enligt sedvanlig copyright och får ej spridas utan tillstånd.

Jag ställer gärna upp som föreläsare i mån av tid, exvis ifall ni vill ordna genetikkurser. Jag har tidigare föreläst inom just genetik fast då låg fokus på kattgenetik. Därtill har jag mångårig erfarenhet av att undervisa samt dela med mig av kunskap. Deltagare på mina kurser och de studenter jag haft äran att undervisa i mitt yrke som specialistsjuksköterska säger att en av mina styrkor är att göra det svåra mer lättförståeligt. Låter det intressant att ordna en genetikkurs, kontakta mig på epost: lottie@crestines.se så bestämmer vi mera.

© Lottie Lundgren