Chokladbaserade solidagouti – att avla in en för rasen ny recessiv pälsfärg


🧬 Hos SMF 114 Crestine’s avlar vi chokladbaserade solidagouti (solid cinnamonagouti, solid creamagouti, solid orangeagouti mfl) i raserna nonself och eng crested. Hos solidagouti/solidargente (och även hos agouti/argente samt tan/otter/fox) är alltid basfärgen en svartgruppsfärg medan tickningsfärgen alltid är en rödgruppsfärg. I detta blogginlägg ligger fokus på basfärgen, i vårt fall just chokladbaserade solidagouti med deras basfärg chocolate.

🧬 Inledningsvis när vi startade vår solidagoutiavel hade vi endast ett fåtal solid cinnamonagouti samt avlade ut med den närliggande färgen solid silveragouti. Endast ett anlagspar skiljer dessa två färger åt genetiskt nämligen B-locus och anlaget för chokladfärg. Chokladanlaget är recessivt (benämns b), det innebär att det krävs dubbel uppsättning av anlaget för att chokladfärgen ska bli synlig hos individen (bb), ett anlag från mamma och ett från pappa. Den dominanta motsvarigheten till chokladanlaget (B) ger istället svart pälsfärg.

🧬 När man ska avla in samt befästa en för rasen ny recessiv pälsfärg väljer man med fördel att avla den nya färgen med motsvarande dominanta pälsfärg. Första steget är att få fram avkommor som bär det önskade anlaget. I vårt fall chokladanlaget. Vi avlade solid cinnamonagouti tillsammans med solid silveragouti och fick därmed solid silveragouti som bar på chokladanlaget (genotyp Bb).

🧬 Nästa steg är, när man fått fram tillräckligt med anlagsbärare, att antingen para dessa med varandra eller para anlagsbärare med önskad färg. Alltså för oss att våra solid silveragouti med chokladanlag antingen paras med varandra i hopp om att få solid cinnamonagouti (25% chans, se korsningsscheman bild1). Eller ännu hellre, para solid silveragouti med chokladanlag med de få solid cinnamonagouti vi hade, vilket gav större chans för att erhålla chokladbaserat (50% chans, se korsningscheman bild2). Vi valde det andra alternativet och det var möjligt tack vare att vi då hade en avelshane i för oss rätt färg, solid cinnamonagouti.


🧬 Numera har vi kommit så långt att vi har främst chokladbaserade solidagouti med olika tickningsfärg (solid cinnamonagouti, solid creamagouti, solid orangeagouti mfl). De gånger vi avlar ut gör vi det med svartbaserade solidagouti. Och vi avlar nu oftast så att det finns minst en chokladbaserad förälder, vilket gör att de ungar som föds i våra kullar blir antingen chokladbaserade (bb) eller svartbaserad bärare av chokladanlaget (Bb). Vi jobbar även vidare på att bredda avelsbasen såpass att vi på sikt ska kunna avla ”enbart” chokladbaserat samt endast i undantagsfall avla ut med närliggande färger. Vid intresse av de olika tickningsfärgernas genetik läs gärna vårt tidigare blogginlägg Chokladbaserade solidagouti i olika tickningsfärger.

🧬 Vi hade alltså turen att ”falla för” en färg som ändå fanns hos ett fåtal individer. Hade vi istället satsat på att avla in en helt ny färg som var ännu mer ovanlig eller inte fanns alls för just vår marsvinsras hade vi istället fått utgå från motsvarande self-färg (chocolate) och avla self chocolate med svartbaserade solidagouti, för att skapa chokladbaserade solidagouti.

🧬 Genom att ha grundläggande genetikkunskaper samt att fokusera aveln kring dit du vill nå samt att välja avelsdjur utifrån vad du vill uppnå (såväl i den specifika kullen som på sikt) så når du enklare fram till ditt avelsmål. Välj att avla ut med en genetiskt närliggande färg för att så få varierande anlag som möjligt. Alltså med enbart ett eller ett fåtal anlagspar som kan variera minskar du risken för blandat färgutfall i kullarna och kan lättare styra din avel mot din önskade färg.

🧬 Är du intresserad av Marsvinsgenetik & avel? För dig som vill lära dig mer, diskutera med likasinnade, utbyta avelserfarenheter, och har facebook, dig tipsar jag om fbgruppen Marsvinsgenetik & avel. Gruppen är helt fristående från Svenska Marsvinsföreningen (SMF). Vi som startat den är alla godkända och registrerade SMF-uppfödare som brinner lite extra just för marsvinsgenetiken samt aveln. Välkommen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *