Besök hos Blå Stjärnan Djursjukhus pga skadat öga

Allt startade förra veckan, en vecka i semestertider med högt tryck på jobbet & sjukhusets vårdavdelningar. Så jag jobbade mkt, mer än heltid och endast en ledig dag (torsdag) & kvällsjobb innan. Hade som sagt  jobbat onsdag kväll och kom inte hem förrän vid 23-tiden. Gav marsvinen hö och grönsaker. Och precis som vanligt var det några av dem som alltid hänger halvvägs ute ur burarna och även bjuds en första mumsbit innan grönsakerna läggs in i burarna, Tigerlilly, Brum och Mållgan. Och allt var bra med dem.  Vaknade tidigt nästa morgon på  min lediga dag. Gick upp och skulle ge marsvinen hö och torrfoder. Mållgan kom fram som vanligt och då såg jag att han skadat sitt högra öga, troligtvis på ett höstrå. Tog upp honom och vad jag kunde se såg hornhinnan ut att vara oskadad, men slemhinnan runt ögat var såpass svullen att han inte kunde blinka. Fuktade ögat med lite fysiologisk koksaltlösning som jag hade hemma och ringde veterinär. Provade först på hemmaplan, men pga det var semestertider fanns det ingen marsvinskompetent veterinär på plats hos Alingsås Djursjukhus. Så jag ringde vidare till Blå Stjärnans Djursjukhus i Göteborg. De hade inga bokningsbara tider den dagen, men vi var välkomna in till deras akutmottagning.

Väl framme hos Blå Stjärnan fick Mållgan komma direkt in på ett av triage-rummen på akutmottagningen. Där skrevs han in av djursjukvårdare och undersöktes sedan av veterinär. Mållgan fick lokalbedövning och därefter infärgades ögat för att se om hornhinnan var skadad. Tack och lov var den hel. Men eftersom slemhinnan runt ögat var såpass svullen var det svårt att se om det eventuellt fanns något skräp/höstrå kvar i ögat. Veterinären förslog därför att ge lugnande för att bättre kunna genomföra en ordentlig undersökning utan stress för Mållgan. Detta genomfördes och undersökningen gick bra, inget skräp/höstrå kvar.

    

Efter undersökningen fick Mållgan återhämta sig liggandes inlindad i en handduk i mitt knä innan vi åkte hemåt. Med oss hem fick vi antiinflammatorisk & smärtstillande Metacam (att ge dagligen fram till återbesök om 3-7 dagar), Isathalmic ögonsalva (2 ggr/dagligen) plus att vi skulle vara flitiga att återfukta ögat med tårsubstitut/ögondroppar. Väl hemma igen var Mållgan mkt trött och fick ligga i ena husses knä och vakna till. Och redan efter tre dagar kunde vi se en klar förbättring och minskad svullnad av ögonslemhinnan.

  

Igår tisdag 25/7 var vi på återbesök på Blå Stjärnans Djursjukhus avdelning för smådjur & exotiska djur. Vid besöket konstaterades att ögonskadan läkt fint. Mållgan kommer bli helt återställd och vi kunde åka hem och fortsätta behandlingen ytterligare ett par dagar. Slutet gott allting gott!

  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *