Solid argente – trevligt avelsprojekt

I början av mars såg jag en annons på en bedårande söt hona i den underbara färgen solid silverargente. Kärlek vid första ögonkastet. Till min glädje var jag först med att kontakta uppfödaren och vi bestämde att flytten skulle ske 11 mars i samband med utställningen  i Landskrona. Så den 11 mars flyttade skönheten Highlander’s Quanah hem till oss. Hon är vår första solid-argente-hona och kommer få lägga grunden till vår framtida avel med Nonself solid argente.

Eftersom Quanah fyller 1 år redan i början av april ville jag hitta en hane till henne och starta argente-aveln tämligen direkt. Men eftersom Nonself solid argente är relativt ovanliga inom Sveriges gränser var det inte det lättaste att hitta en lämplig hane. En utmaning(!) med andra ord… Så efter det att jag läst på lite och kollat hur engelskmännen bedriver sin argenteavel såg jag fler möjligheter än enbart en solid argente-hane. För att förbättra kontrasten gentemot tickningens färg brukar engelskmännen tidvis avla self med argente. Med den kunskapen i botten beslöt jag mig för att leta efter en Self lilac eller möjligen en Self grey. Eftersom det  är ont om även lilac slutade det med att jag valde en trevlig Self grey hane som även han fick flytta hem till oss i samband med utställningen i Landskrona 11 mars.

Och nu håller vi tummarna för att en första solid argente-kull föds härhemma senare i vår.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *