Chokladbaserade solidagouti – solid cinnamonagouti & solid creamagouti

🧬 Två genetisk närliggande färger där endast ett anlag (utav två i ett genpar) skiljer dessa färger åt. Skillnaden ligger i c-locus. Den lokalisation på kromosomen som styr färgintensiteten för rödgruppsfärgerna och därmed även tickningsfärgen hos solidagouti 🤍💛🧡

🧬 Generna i c-locus och vilken tickningsfärg de ger:
CC- fullfärg, red/golden
cdcd – buff
cdcr – cream
crcr – vit
De som har fullfärg i c-locus, dvs är red- eller goldentickade kan bära på olika recessiva anlag och därmed ge annan tickningsfärg hos sin avkomma:
Ccd – bär på buff
Ccr – bär på vitt

🧬 Solid cinnamonagouti. En färg som erhålls tack vare en unik kombination av flera recessiva anlag. Dubbla solidanlag (arar), dubbla chokladanlag (bb), dubbla silveranlag (crcr) vilka tillsammans ger genotypen ararbbcrcr och fenotypen chokladbaserad solidagouti med vit tickningsfärg.

🧬 På samma sätt erhålls solid creamagouti av motsvarande anlag, fast istället för dubbla silveranlag har solid creamagouti ett buffanlag och ett silveranlag i c-locus (cdcr), således genotypen ararbbcdcr och fenotypen chokladbaserad solidagouti med creamtickning.

🧬 Solid cinnamonagouti och solid creamagouti kan eftersom de är genetiskt närliggande med fördel avlas tillsammans. Det är t.o.m så att solid creamagouti behöver avlas tillsammans med solid cinnamonagouti för att bibehålla korrekt tickningsfärg. Avlas solid creamagouti enbart med solid creamagouti kan man förvisso få solid creamagouti i kullarna, men det dyker även upp solid cinnamonagouti och solid saffronagouti. Den sistnämnda är chokladbaserad med buff tickning. Alltså mörkare än creamtickning, men för ett otränat öga kan det vara svårt att skilja dem åt, bufftickning och creamtickning. Så för att vara säker på att de är creamtickade avlas solid creamagouti med solid cinnamonagouti.

🧬 Kunskaper i genetik är väldigt användbart vid rasmarsvinsavel. Genom grundläggande kunskaper i marsvinsgenetik vet du som uppfödare hur de färger du valt att avla på nedärvs. Du vet därmed vilka färger som kan avlas tillsammans och vilka du inte ska avla tillsammans för att nå dina avelsmål. För dig som vill fördjupa dina kunskaper i marsvinsgenetik tipsar jag om mina genetikartiklar >>>.

📸 På fotona: DKCH SCH NordjrV-19 Amiras Centrisk (eng crested solid cinnamonagouti) överst och underst hans barnbarnsbarn DKCH SCH Crestine’s Takida (eng crested solid creamagouti).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *