Nordiska mästerskapen i Vilsta Eskilstuna i september & utställning samt Sydvästs klubbmästerskap i Lund i oktober

Tiden verkligen springer iväg… Två utställningar har vi hunnit med sedan senaste uppdateringen av bloggen och detta inlägg blir lite uppdatering från dem båda. Nordiska mästerskapen i september och utställning samt Sydvästs klubbmästerskap i Lund i oktober.

Nordiska mästerskapen

Nordiska mästerskapen hålls en gång om året. En stor utställning med deltagare från de olika nordiska länderna. Och i år gick utställningen av stapeln i Sverige i Vilstahallen i Eskilstuna under helgen 7-8 september. Jag åkte upp redan på fredag eftermiddag och samåkte med Ann-Marie och Lena. Väl uppe checkade vi in våra marsvin och såg till de fick hö vatten och c-vitaminrika grönsaker innan vi begav oss till respektive boende för helgen. Ann-Marie och Lena hade bokat rum på Vilstahotellet och jag delade stuga med Marita och Susy som kommit upp lite tidigare under eftermiddagen med bil från Skåne.

Vanligtvis är utställningarna burlösa och marsvinen sitter tämligen undangömda i sina transportboxar. Däremot på Nordiska mästerskapen och även på Svenska mästerskapen (som hölls tidigare i år i slutet av juni) finns det burar till samtliga deltagande marsvin. Och eftersom marsvinen tillbringar utställningsdagarna i sina resp burar (när de inte är uppe hos domaren för bedömning) är Nordiska mästerskapen en mkt trevlig utställning för våra besökare. Som besökare kan du se alla olika marsvinsraser, prata med utställare/uppfödare och även få en glimt av bedömningen. Och med över 500 utställda marsvin fanns även ett imponerande prisbord att beskåda.

    

Marsvinen bedömdes under två dagar lördag och söndag och för min del innebar det att mina crested bedömdes på lördagen medan teddy bedömdes på söndag. Lite skönt att det var fördelat på två dagar. Dock var domarna lite återhållsamma med cert och jag tycker allt att det fanns flertalet utställda marsvin som gott kunde erhållit cert. För egen del fick vi under lördagen nöja oss med cert för Lucia som deltog för första gången i championklass. Allra bäst gick det för vår nya lille kille Amiras Centrisk, som under helgen ställdes ut av sin uppfödare Minna Thomé. Centrisk tog hem BIRjr för eng crested flerfärgade och kan därmed titulera sig Nordisk juniorvinnare ? Stort grattis Minna och tack för förtroendet att få förvalta denna fina kille ?❤️

  

I samband med marsvinsNM flyttade även en liten underbart söt teddytös hem till oss. Planen är att hon ska ställas ut framöver och även få bidraga till aveln. Hjärtligt välkommen Caviecares Calista❣️?

Det var inte enbart utställning under helgen utan även en trevlig middag på lördagskvällen. Något som väckte stor uppståndelse var de oerhört fina och söta cupcakes som serverades till kaffet.

  

På söndagen var det åter dags för bedömningar, då bedömdes som sagt våra fyra teddy. Följande två bilder är från söndagens bedömning. Till vänster: Crestine’s Jaspar upp hos domare Ken Peddersen som belönade Jasper med cert och placering 7 utav 15. Till höger: Crestine’s Icona som också erhöll cert och belönades med placering 4 av 10 i sin klass.

  

Och på söndag eftermiddag efter BIS-finalerna gick resan åter mot västkusten. Väl hemma startade efterarbetet…

  

HÄR finns ett tidningsreportage från Nordiska mästerskapen.

Utställning samt Sydvästs klubbmästerskap

Ungefär en månad efter Nordiska var det åter dags för utställning. Inte så lång tid mellan utställningarna med andra ord och utställningsförberedelserna blev inte alltför omfattande. På de följande bilderna ser ni två av våra marsvin när de förbereds för utställning med bad och trimning (Lucia t.v och Jaspar t.h).

  

Utställningsdagens morgon blev det ytterligare ca 30 min bilresa (jfr med när utställningen hålls i Landkrona) så jag var uppe många(!) timmar innan tuppen. Lämnade Alingsås tidigt och hämtade upp Ann-Marie i Lerum vid kl 5. Sedan bar det av söderut mot Lund. Utställningen hölls i en trevlig lokal, Logen i Lund och lokalbyte skedde alldeles innan utställningen då vår vanliga lokal i Landskrona var dubbelbokad. Himla bra av dagens utställningsarrangörer att finna en bra alternativ lokal med så kort varsel.

Dagen bjöd på blandade resultat för våra marsvin. Bäst gick det i juniorklassen för NordJrV-19 Amiras Centrisk som fick cert, blev BIRjrR, fick ett wildcard till BIS-juniorfinalen men placerade sig tyvärr inte. Allra bäst bland våra ungdjur/vuxna var Crestine’s Evanescence som fick cert, blev BIR och gick direkt till BIS-finalen men slutade utan BIS-placering. I KM blev hon klassvinnare och belönades även med BIS3. Dagen till ära blev hon dessutom svensk champion ??

  

I samband med utställningen i Lund flyttade två av våra små marsvin till sina nya hem i Danmark. Crestine’s Loke flyttade till Benedicte / Bellevics marsvin och Crestine’s Lhisa flyttade till Sarine / Opdraet by Underland. Stort lycka till båda två ?

  

Och nu blir det lite uppehåll på utställningsfronten ett tag. Nästa utställning som vi hoppas kunna komma iväg på blir 30 november i Landskrona.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *