Könsbestämma marsvinsbebisar

Som uppfödare är det viktigt att kunna könsbestämma marsvinsbebisar rätt. Redan när de små marsvinspojkarna är runt 4v gamla bör de flytta från mammaflocken och in i till en vuxen hane . Därefter får de byta hem tidigast vid 5v ålder och uppnådd vikt 300g.

Hur gör man då för att se skillnad på små marsvinsflickor och marsvinspojkar? Redan helt nyfödda marsvinsbebisar går att könsbestämma om man har vana. Men för ett otränat öga kan det uppfattas som en ytterst liten skillnad, och därför är det lätt att se fel. Därmed kan det för den ovane vara lite extra svårt att skilja könen från varandra. Därtill är nyfödda marsvinbebisar ofta lite svullna (som på fotona nedan) vilket försvårar könsbestämningen ytterligare.

Som nybliven uppfödare kan det vara skönt att dubbelkolla med en mer erfaren uppfödarkollega/mentor de första gångerna man könsbestämmer. Det bästa är förstås om man kan titta på marsvinsbebisarna tillsammans i verkligheten. Då det inte alltid är möjligt underlättar foton med bra skärpa samt att en fotograferar och en håller marsvinsbebisen plus försiktigt(!) håller isär marsvinsbebisens kön så att det syns om det är Y-format (hona, till vänster nedan) eller I-format (hane, till höger nedan).

Lite svårigheter som kan vara värda att nämna i sammanhanget är att honor har en skinnflik över könet som kan göra könsbestämningen svår om man är ovan eftersom den kan uppfattas som en snopp. Genom att försiktigt sära på könsöppningen blir den tidigare nämnda Y-formen mycket tydligare, om det är en hona. På hanar kan man genom att försiktigt trycka med fingret på det behårade området strax ovanför könet istället få fram snoppen, vilket ytterligare bekräftar könsbestämningen.

Man bör även alltid kolla en extra gång på marsvinsbebisarna när de blivit några veckor gamla (innan marsvinspojkarna flyttar från mammaflocken) så att det fortfarande är såsom man könsbestämde dom till från början. Ibland är det inte lika tydligt när dom är nyfödda som när de är några veckor gamla. Genom att kolla en extra gång minskar man risken att tiden bjuder på överraskning i form av unga marsvinsflickor som blir dräktiga vid låg ålder. Vid osäkerhet kolla alltid en extra gång med en mer erfaren och kunnig uppfödare.

© Lottie Lundgren